Stemmen indeni – en indre kritiker

Jeg har i hele mit ungdomsliv og store del af mit voksenliv været udstyret med en indre stemme. En indre kritiker. Den sagde ting som: ”Du er ikke dygtig nok. Du er ikke klog nok. Du bliver afsløret, verden opdager at du ikke kan noget, ved noget.” Den har igennem mange år pint og plaget mig med udførlige beskrivelser af mine manglende evner, min utilstrækkelighed. Mest i arbejdssammenhænge og da jeg læste på universitetet.

Stemmen var en integreret del af mig. Og jeg troede på den. Fuldt og fast. Også selvom jeg ofte ikke oplevede overensstemmelse mellem det den sagde og det omverdenen spejlede tilbage til mig. Den var meget meget overbevisende.

I terapi opdagede jeg, at stemmen ikke var hele mig, men blot en side i mig. Jeg opdagede, at der også var en anden side – den side der tog imod kritikken. Den side der halsede rundt for at stille kritikeren tilfreds. Og jeg havde travlt. Så travlt at jeg brændte ud. Et par gange. Og det er ikke så sært, for kritikeren fulgte op med en lang liste af ting jeg skulle gøre: ”Forbered dig noget mere, øv dig, tag dig sammen, læs mere, gør, gør, gør…..”Puha. Det var ikke nemt at stå model til mit eget indre mål om perfektionisme.

Med hjælp fra min omsorgsfulde og dygtige terapeut lærte jeg de to sider bedre at kende. Vi gav plads til begge sider og jeg opdagede, at selvom jeg dybt og inderligt hadede min indre kritiker og alt det den tvang mig til, så var den opstået ud fra et ønske om at passe på mig. Hjælpe mig til at lykkedes, at undgå at opleve skam mv. Og i takt med at den anden side i mig fik mere plads til at udtrykke følelser og behov, men også selvstændighed og handlekraft, faldt kritikeren til ro. Den kunne slappe af – og det trængte den til. Den var nemlig også udmattet.

Efter jeg selv er blevet terapeut oplever jeg, at mange af mine klienter kæmper med en lignende indre stemme, en indre kritiker. Og jeg får bekræftet igen og igen, hvor vigtigt det er at få adskilt de to sider, lært dem at kende og også givet plads til den side, der ofte føler sig kuet og undertrykt af den kritiske stemme. Derudfra vokser selvforståelsen, selvfølelsen og evnen til at sige fra overfor den kritiske stemme.

Den indre kritiker er forskellig fra person til person og kan derfor også have forskellige dagsordner. Den kan være optaget af og kritisere dig for, at du er for tyk, for grim, for kedelig, for dum, for….? Uanset hvad den har på hjertet så vid, at den ikke er hele dig. Og at der er hjælp at hente, hvis du oplever, at den styrer for meget i dit liv.