Børneopdragelse – hvorfor “how to” værktøjer ikke virker

Finder du det også svært at efterleve de mange gode råd om opdragelse af børn, som du læser om i bøger og på nettet? Så er du ikke alene. Hvor har jeg ofte i de første år af børnenes liv følt mig usikker på, hvordan jeg bedst kunne møde dem, sætte grænser samtidig med, at jeg rummede deres følelser og uden at gøre dem forkerte. Usikker på hvordan jeg kunne håndtere konflikter dem imellem uden at placere skyld.

Magtesløsheden og fortvivelsen var til tider stor. Derfor søgte jeg hjælp i en lang række børneopdragelsesbøger og blogs og fandt mange gode værktøjer og råd. Jeg skrev lister med do’s and dont’s, hængte dem på køleskabet og lagde dem på mit natbord. Men det var som om, at når situationen blev tilspidset og konflikten udspillede sig, så forsvandt alle listerne fra mit hoved og jeg kunne kun finde ud af at reagere, som jeg plejede. Kender du det? Og hvorfor er det mon sådan?

Fordi den ændring der skal til ofte ikke handler om barnet, men om dig. Ændringen indtraf da jeg som led i min psykoterapeutuddannelse stødte på Jesper Juuls klassiker fra 1999 “Dit kompetente barn”. For mig handlede den bog meget mere om mig end om mine børn. Den handlede om mine egne sår og uhensigtsmæssige følelsesmønstre og behovet for at få set, rummet og mødt disse. Ønskede jeg at være rummelig og omsorgsfuld overfor mine børn, skulle jeg starte med barnet inde i mig.

Det blev starten på den vigtigste rejse i mit liv. Med hjælp fra min terapeut lærte jeg at se, rumme og håndtere de følelsesmæssige mønstre der gjorde, at jeg ofte følte mig magtesløs i relationen til mine børn. Og jeg oplevede med tiden at samværet med dem og håndteringen af konflikter blev uanstrengt. For jeg skulle ikke længere huske lange lister med gode råd. Svarene var nu inde i mig. De har nok altid været der, men der var ikke længere en masse følelsesmæssig støj til at overdøve dem. Og dette arbejde med mit eget indre barn har haft en masse positive afledte effekter i andre sfærer af mit liv. Arbejdsliv, kærlighedsforhold og venskaber. Men det er en helt anden historie….